Δίαιτα ή Διατροφή;
Δίαιτα ή Διατροφή;
Ο άνθρωπος από τη φύση του είναι ένας τέλειος οργανισμός που όμως η άγνοια και η ασιτία από τις σκληρές δίαιτες τείνουν να τον καταστρέψουν, γιατί εμποδίζουν τη φύση να κάνει τη δουλειά της.
Γιατί είναι σημαντική η διατροφή για την υγεία μας;
Με την τροφή ο άνθρωπος εξασφαλίζει την ενέργεια και είναι έτοιμος για την άμυνά του οργανισμού μέσω του φύλακα του σώματος που είναι η υπόφυση, η οποία είναι πάντα σε πλήρη ετοιμότητα. Η υγεία εξαρτάται από την καθαρότητα του αίματος. Η σύνθεση του αίματος είναι σταθερή και η διατήρηση της είναι το πρώτο μέλημα του οργανισμού.
Ό,τι κυκλοφορήσει δια του αίματος προέρχεται από την τροφή. Αν η τροφή είναι σωστή και το εξωτερικό περιβάλλον φυσιολογικό όλα τα όργανα και οι αμυντικοί οργανισμοί του σώματος θα λειτουργήσουν φυσιολογικά. Χωρίς τη διαδικασία της συνεχούς λειτουργίας των κυττάρων μέσα στο σώμα, το θαύμα της αναγέννησης του ανθρώπινου οργανισμού δεν μπορεί να υπάρξει.
Η διατροφή λοιπόν, παρέχει όλα εκείνα τα δομικά στοιχεία – τονίζω δομικά – για την κυτταρική αποκατάσταση, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη ρύθμιση των ορμονών. Είναι μία από τις πιο σημαντικές επιλογές που έχουμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την υγεία μας.
Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενώ τα Ω3 λιπαρά υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου και τον έλεγχο των φλεγμονών.
Η καρδιά μας παράγει τόση ενέργεια σε μία ζωή ώστε να θερμάνει 25.000 φλυτζάνια νερό, άρα θέλει τροφή διότι δια της τροφής (ΔιαΤροφή) ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.
Όταν οι άνθρωποι μειώνουν κατά 30% την κατανάλωση σίτου παρουσιάζουν συμπτώματα στέρησης όπως κόπωση, αδυναμία, ψυχική ομίχλη και ευερεθιστότητα.
Οι άνθρωποι που μειώνουν τα λίπη αλλά αντικαθιστούν τις θερμίδες με δημητριακά έχουν ως αποτέλεσμα την παχυσαρκία, τον προδιαβήτη και το σπλαχνικό λίπος διότι καταναλώνουν το 75% των υδατανθρακικών θερμίδων τους από προϊόντα σίτου.
Παν μέτρον άριστον λοιπόν! Στην τροφή μας χρειαζόμαστε λίγο από όλα!
Τι σημαίνει «τρώω σωστά»;
Από την ώρα που γεννιόμαστε κάνουμε μία διατροφή για να χτίσουμε τα οστά μας, το αίμα μας, τον οργανισμό μας, τον εγκέφαλο μας, την υγεία μας. Αυτή λοιπόν θα τη συντηρήσουμε έως το τέλος της ζωής μας.
Είδαμε ανθρώπους οι οποίοι έχασαν πάρα πολλά κιλά με δίαιτα τα οποία ξαναπήραν αμέσως ή σχεδόν αμέσως. Γιατί; Διότι έλειψαν από τον οργανισμό βασικά στοιχεία, δομικά στοιχεία που χρειάζεται για να ανανεώνεται και να αναγεννάται.
Από την άλλη, είδαμε ανθρώπους που έμαθαν να τρώνε σωστά – τόσο και ό,τι τους χρειάζεται- να αδυνατίζουν, να είναι υγιείς και να μην παίρνουν ποτέ πίσω το επιπλέον βάρος.
Και τι σημαίνει έμαθαν να τρώνε; Σημαίνει ότι αν είσαι Έλληνας θα φας φαγητά και τροφές τα οποία παράγει η χώρα σου, με τα οποία μεγάλωσες άρα τα αναγνωρίζει το DNA σου.
Ανάλογα με την καταγωγή σου και τον τρόπο που έχεις τραφεί, έτσι πρέπει να συνεχίσεις και το υπόλοιπο της ζωής σου.
Οι Κινέζοι για παράδειγμα δεν έχουν λιπώδη ιστό. Αυτός είναι ο λόγος που η φύση τους επιτάσσει να τρώνε πάρα πολλά λαχανικά, διότι κάνουν σπλαχνικό λίπος ενώ φαίνονται αδύνατοι.
Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για τη διατροφή του ανθρώπου σύμφωνα με την χώρα του και τον τρόπο ζωής του, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να αναφερθούμε στην υψίστη σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης. Η αναγνώριση και η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών που δεν εκφράζονται και «σκεπάζονται» με την κατανάλωση τροφής (κυρίως γλυκών, αλμυρών σνακ ή τρανς λιπαρών) είναι απαραίτητη για την εδραίωση της σωστής διατροφής και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Συνιστώ να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας. Πότε πραγματικά πεινάμε; Τι πραγματικά ζητάμε να φάμε; Από «λιγούρα»; Από ανάγκη, ώστε να ικανοποιηθεί ο εγκέφαλός μας;
Διαβάστε ακόμη:
Πότε χρειάζεται να ξεκινήσουμε δίαιτα;
Ο Ιπποκράτης μας δίδαξε ότι η δίαιτα είναι το πρώτο και αναγκαίο μέτρο για τη ζωή αλλά και ότι η ίδια η φύση θεραπεύει. Σε περίπτωση ασθένειας, μας είπε ο Ιπποκράτης, κάνουμε δίαιτα ή δυνατόν τρώμε μόνο φρούτα ή και τίποτα απολύτως, διότι η φύση θεραπεύει και ο γιατρός βοηθά. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας ασθενής συνήθως δεν έχει όρεξη να φάει.
Σύμφωνα με τις διδασκαλίες του ξέρουμε ότι το σώμα έχει τη δυνατότητα να αυτοθεραπευτεί:
• Μέσω της διατροφής
• Μέσω της κίνησης
• Μέσω του περιβάλλοντος
• Μέσω του τρόπου ζωής
• Μέσω του τρόπου σκέψης
Ας εστιάσουμε στη διατροφή:
Όλες οι ασθένειες – ακόμα και ο καρκίνος – ξεκινούν από το λεμφικό σύστημα που είναι υπεύθυνο να καθαρίζει το σώμα μας. Το λεμφικό σύστημα κινείται και λειτουργεί όταν τρώμε φρούτα. Το σώμα, με τις καύσεις και την κατανάλωση φρούτων, αποβάλει τα «σκουπίδια» που μαζεύουμε από υπερβολική κατανάλωση κρεάτων, γλυκών, γάλακτος, καφέδων, ψωμιού, που σημαίνουν υπερβολικά σάκχαρα, πρωτεΐνες και λοιπά. Εάν το λεμφικό σύστημα κινηθεί τότε υπάρχουν σοβαρές ελπίδες αποτοξίνωσης.
Λοιπόν, Δίαιτα ή Διατροφή;
Δίαιτα όπου και όταν χρειαστεί, σε περίπτωση ασθένειας. Όχι για χάσιμο λίπους!
Διατροφή; Ναι, κι αυτό γιατί ΔΙΑ της ΤΡΟΦΗΣ παίρνει ο οργανισμός μας όλα αυτά τα απαραίτητα δομικά υλικά ώστε να μας κρατήσει γερούς και υγιείς.
Συγγραφή: Αθηνά Λυτινάκη – Σύμβουλος Διατροφής
Επιμέλεια: Ομάδα του Teach n’ Treat