Η Δυσλεξία στην ενήλικη ζωή

Η δυσλεξία ακολουθεί το άτομο όχι μόνο στην παιδική ηλικία, αλλά και στην ενήλικη ζωή του.
Ένα ποσοστό δυσλεκτικών μπορούν να επιτύχουν σε όλους τους τομείς και να ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της ζωής, χωρίς να παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα. Ωστόσο, υπάρχει ένα ποσοστό που έρχονται αντιμέτωποι με δυσκολίες που μπορούν να σταθούν εμπόδιο και να επηρεάσουν σημαντικά κυρίως την επαγγελματική και την κοινωνική τους ζωή .
Δυσκολίες στην ενήλικη ζωή
- Έχουν δυσκολία να συγκρατήσουν πολλές πληροφορίες. Ξεχνούν εύκολα πράγματα που πρέπει να κάνουν ή μηνύματα που πρέπει να δώσουν.
- Διαβάζουν αργά και κάποιες φορές χάνουν εύκολα τη σειρά των λέξεων ή των προτάσεων.
- Δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν κατά το διάβασμα, γι’ αυτό και δεν τους δημιουργεί ευχαρίστηση να διαβάζουν.
- Μπερδεύουν τη σειρά των αριθμών και γενικότερα των χρονικών ακολουθιών.
- Κάνουν αρκετά λάθη ορθογραφίας, κυρίως όταν υπάρχει ένταση.
- Κουράζονται εύκολα ή ακόμα και κάνουν λάθη σε νοερές μαθηματικές πράξεις, κυρίως όταν χρησιμοποιούν μεγάλους αριθμούς.
- Παρουσιάζουν προβλήματα προσανατολισμού στο χώρο.
- Μπερδεύονται με τις ημερομηνίες, τις χρονολογίες ή τις διευθύνσεις.
- Δυσκολεύονται να διαβάσουν χάρτες.
- Δυσκολεύονται να ακολουθούν περίπλοκες οδηγίες και ομιλίες.
- Δυσκολεύονται να οργανώσουν τις ιδέες τους.
- Είναι ευάλωτοι στο στρες – Αυξημένο άγχος σε καταστάσεις μεγάλης αναμονής.
- Αποδιοργανώνονται σε καταστάσεις άγχους ή πίεσης.
- Παρουσιάζουν αδυναμία συγκέντρωσης και διάσπαση της προσοχής.
Κοινωνικοσυναισθηματικές Δυσκολίες στην Ενήλικη Ζωή
- Χαμηλή αυτοπεποίθηση
- Αισθήματα κατωτερότητας
- Αδυναμία διαχείρισης προβλημάτων
- Έλλειψη αισιοδοξίας
- Τάση για παραίτηση
- Φόβος αλλαγής
- Ανησυχία – Νευρικότητα – Άγχος
- Τάση για απομόνωση
Κατά την Melanie Jameson (2006), όταν οι δυσλεκτικοί δεν λάβουν την κατάλληλη βοήθεια στα χρόνια της σχολικής τους ζωής, μπορεί να οδηγηθούν:
- σε φτωχό αλφαβητισμό και μαθηματικές δεξιότητες
- σε έλλειψη αυτοπεποίθησης κι αυτοεκτίμησης
- σε μόνιμο αίσθημα του ανικανοποίητου
- σε αρνητική εικόνα για τον εαυτό – λίγοι φίλοι
- σε άγχος και θυμό
- σε προβλήματα συμπεριφοράς
- σε χαμηλές επαγγελματικές προσδοκίες – συχνά χαμηλόμισθες θέσεις
Δείτε ακόμη What is Dyslexia – Kelli Sandman-Hurley
Τρόποι διαχείρισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δυσλεκτικοί
Καθώς οι ενήλικες δυσλεκτικοί αντιμετωπίζουν αντιξοότητες και πολλά από τα συμπτώματα της δυσλεξίας τους δυσκολεύουν σε καθημερινή βάση, η Αμερικάνικη Ομοσπονδία Ψυχολογίας και η Cheryl Chase (2019) προτείνει τρόπους διαχείρισης:
- Δημιουργείστε στενές σχέσεις είτε με μέλη της οικογένειας, είτε με φίλους που να μπορούν να δώσουν, αλλά και να δεχτούν βοήθεια κι ανατροφοδότηση από εσάς.
- Αποφύγετε να βλέπετε το πρόβλημα ως ανυπέρβλητο. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που ερμηνεύετε και ανταποκρίνεστε στα γεγονότα που σας στρεσάρουν. Ζητήστε βοήθεια αν το χρειάζεστε.
- Αποδεχτείτε ότι η αλλαγή είναι κομμάτι της ζωής και να μην αποφεύγετε να θέτετε στόχους. Μπορείτε ταυτόχρονα να αποδέχεστε μια κατάσταση, όταν παράλληλα δουλεύετε να την αλλάξετε.
- Μην εστιάζετε στο μεγάλο στόχο, καθώς θα μοιάζει μη ρεαλιστικός. Να κόβετε το μεγάλο στόχο σε κομμάτια και να εστιάζετε σε αυτά. Να πετυχαίνετε ένα μικρό στόχο τη φορά και στη συνέχεια να προχωράτε στον επόμενο.
- Να είστε αποφασιστικοί στις ενέργειές σας. Να βλέπετε και να αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις. Συνήθως αποφεύγουμε ότι μας στρεσάρει, αλλά δεν μπορούμε για πάντα. Ζητήστε βοήθεια για να τα καταφέρετε.
- Αναζητήστε για ευκαιρίες αυτοεξερεύνησης. Ανακαλύπτουμε κάτι για τον εαυτό μας και βιώνουμε την προσωπική μας ανάπτυξη, όταν αγωνιζόμαστε με τις αντιξοότητες.
- Προσελκύστε μια θετική άποψη για τον εαυτό σας, παρατηρήστε τον και γιορτάστε με τα δυνατά σημεία σας, τις ικανότητες και τα ταλέντα σας. Εργαστείτε για να αναπτύξετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Μην τον κριτικάρετε. Γίνετε ο καλύτερός σας φίλος.
- Αναρωτηθείτε πόσο σημαντικό για εσάς θα ήταν το γεγονός που βιώνετε ύστερα από 5 – 10 χρόνια. Μην μένετε στην γεύση που σας αφήνει τη στιγμή που το βιώνετε. Ίσως η απάντηση που θα σας δώσει ο εαυτός σας να σας εμποδίσει να αναλωθείτε για αυτό που σας συμβαίνει.
- Διατηρήστε μια ελπιδοφόρα στάση ζωής. Διατηρώντας μια αισιόδοξη οπτική αναμένουμε ότι θα μας συμβούν καλά πράγματα που δε θα μας επιτρέψουν να βυθιστούμε. Εστιάστε σε αυτά που επιθυμείτε να πετύχετε και οραματιστείτε ότι τα καταφέρνετε.
- Φροντίστε τον εαυτό σας και δώστε μεγάλη σημασία στις ανάγκες σας. Συμμετέχετε σε δραστηριότητες που απολαμβάνετε. Ξεκουραστείτε, αναζωογονηθείτε, διαλογίζεστε τακτικά, κοινωνικοποιηθείτε.
Διαβάστε σχετικά Η Δυσλεξία στην παιδική ηλικία | Τα ιδιαίτερα χαρίσματα και οι ικανότητες των δυσλεκτικών
Ναι, η δυσλεξία κάνει τη ζωή δύσκολη. Αυτό που είναι εύκολο για τους άλλους είναι δύσκολο για όσους έχουν δυσλεξία και είναι μια δια βίου κατάσταση που δε θεραπεύεται. Αλλά η δυσλεξία, δε σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος προορίζεται να περάσει στην ενήλικη ζωή δυσαρεστημένος, ανήσυχος και πάντα αγωνιζόμενος. Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν και συνήθειες που μπορούν να υπάρξουν, που κάνουν τη ζωή ευχάριστη και απολαυστική.