Κατανόηση Εφήβων: Συμπεριφορά, Ανάγκες και Αποτελεσματική Επικοινωνία
Κατανόηση Εφήβων: Συμπεριφορά, Ανάγκες και Αποτελεσματική Επικοινωνία
Εισαγωγή
Οι έφηβοι βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ενηλικίωσης, που χαρακτηρίζεται από γρήγορες σωματικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές αλλαγές. Αυτή η περίοδος, συνήθως μεταξύ 13 και 19 ετών, είναι γεμάτη με αυτοανακάλυψη, επιρροή από συνομηλίκους και αναζήτηση ανεξαρτησίας. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι μια περίοδος συναισθηματικής αναταραχής και παρεξηγήσεων, ειδικά μεταξύ εφήβων και ενηλίκων. Η κατανόηση της συμπεριφοράς, των αναγκών και του στυλ επικοινωνίας τους είναι το κλειδί για την οικοδόμηση μιας υγιούς σχέσης μαζί τους.
Εφηβική Συμπεριφορά
Η συμπεριφορά των εφήβων είναι συχνά μπερδεμένη για τους γονείς, τους δασκάλους, ακόμη και τους ίδιους τους εφήβους. Οι ενέργειές τους καθοδηγούνται από ένα μείγμα βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων:
1. Συναισθηματική Αστάθεια
Οι έφηβοι βιώνουν αυξημένα συναισθήματα λόγω ορμονικών αλλαγών κατά την εφηβεία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εναλλαγές της διάθεσης, ευερεθιστότητα και περιστασιακά ξεσπάσματα. Για παράδειγμα, ένας έφηβος μπορεί να είναι χαρούμενος τη μια στιγμή και ξαφνικά να αποσυρθεί στη σιωπή την επόμενη.
2. Αναζητώντας την Ανεξαρτησία
Καθώς μεγαλώνουν, οι έφηβοι θέλουν φυσικά περισσότερο έλεγχο στη ζωή τους. Μπορεί να αντιστέκονται στην εξουσία, να αμφισβητούν τους κανόνες και να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς να συμβουλεύονται ενήλικες. Ένας 16χρονος, για παράδειγμα, μπορεί να επιμένει να πάει σε ένα πάρτι αργά το βράδυ παρά τις αντιρρήσεις των γονιών, θεωρώντας το ως δοκιμασία της ελευθερίας του.
3. Επιρροή από συνομήλικους
Οι φίλοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή ενός εφήβου. Συχνά αναζητούν την έγκριση από τους συνομηλίκους, οδεύοντας μερικές φορές σε επικίνδυνες συμπεριφορές όπως η απουσία από το σχολείο, ο πειραματισμός με ουσίες ή η ενασχόληση με τις τάσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ένας έφηβος που είναι συνήθως υπεύθυνος μπορεί να αρχίσει να συμπεριφέρεται διαφορετικά για να χωρέσει σε μια ομάδα.
4. Διαμόρφωση Ταυτότητας
Οι έφηβοι εξερευνούν διαφορετικές πτυχές της ταυτότητάς τους, συμπεριλαμβανομένης της μόδας, της μουσικής και των προσωπικών τους πεποιθήσεων. Είναι σύνηθες να τους βλέπουμε να αλλάζουν στυλ, να επιλέγουν νέα χόμπι ή να αμφισβητούν τις οικογενειακές παραδόσεις καθώς προσπαθούν να προσδιορίσουν ποιοι είναι.
5. Επικίνδυνη Συμπεριφορά
Ο εγκέφαλος των εφήβων εξακολουθεί να αναπτύσσεται, ιδιαίτερα ο προμετωπιαίος φλοιός, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λήψη αποφάσεων και τον έλεγχο των παρορμήσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι έφηβοι είναι πιο πιθανό να αναλάβουν κινδύνους, όπως η αλόγιστη οδήγηση, η μη ασφαλής χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή η ενασχόληση με extreme sports.
Τι χρειάζονται οι έφηβοι
Παρά τις επαναστατικές τους τάσεις, οι έφηβοι έχουν θεμελιώδεις ανάγκες που, όταν ικανοποιούνται, τους βοηθούν να πλοηγηθούν σε αυτή τη φάση με επιτυχία:
1. Υποστήριξη και κατανόηση
Οι έφηβοι λαχταρούν κατανόηση από τους γονείς, τους δασκάλους και τους μέντορες. Πρέπει να γνωρίζουν ότι τα συναισθήματα και οι αγώνες τους είναι έγκυρα, ακόμα κι αν φαίνονται υπερβολικοί. Για παράδειγμα, μια αποτυχημένη εξέταση μπορεί να φαίνεται μικρή σε έναν ενήλικα, αλλά θα μπορούσε να αισθάνεται σαν το τέλος του κόσμου για έναν έφηβο.
2. Όρια και δομή
Ενώ αναζητούν ανεξαρτησία, οι έφηβοι χρειάζονται επίσης σαφείς κανόνες και προσδοκίες. Ο καθορισμός εύλογων απαγορεύσεων κυκλοφορίας, ο περιορισμός του χρόνου οθόνης και η συζήτηση των συνεπειών για κακές επιλογές παρέχουν μια αίσθηση ασφάλειας. Ωστόσο, οι υπερβολικά αυστηροί κανόνες μπορούν να οδηγήσουν σε εξέγερση.
3. Θετικά πρότυπα ρόλων
Οι έφηβοι θαυμάζουν τους ανθρώπους που θαυμάζουν, είτε πρόκειται για διασημότητες, επιρροές ή μέλη της οικογένειας. Η ύπαρξη θετικών προτύπων συμβάλλει στη διαμόρφωση των αξιών τους και στη λήψη αποφάσεων. Ένας έφηβος που ειδωλοποιεί έναν επιτυχημένο αθλητή, για παράδειγμα, μπορεί να εμπνευστεί να εργαστεί σκληρά στον αθλητισμό και στους ακαδημαϊκούς.
Διαβάστε ακόμη: Ο Κύκλος του Φόβου: Όταν η Κοινωνία Αποκλείει το Παιδί | Αυτοδιαχείριση στην ευτυχία
4. Ευκαιρίες για αυτοέκφραση
Πολλοί έφηβοι εκφράζονται μέσω της τέχνης, της μουσικής, της γραφής ή των κοινωνικών μέσων. Η παροχή δημιουργικών διεξόδων, όπως το ημερολόγιο, η ζωγραφική ή το παίξιμο ενός οργάνου, τους επιτρέπει να διοχετεύουν τα συναισθήματά τους εποικοδομητικά.
5. Ένας ασφαλής χώρος επικοινωνίας
Οι έφηβοι χρειάζονται ένα περιβάλλον χωρίς κρίση όπου αισθάνονται άνετα να συζητούν τους φόβους, τα όνειρα και τα λάθη τους. Αν φοβούνται ότι θα κριθούν, μπορεί να κρύψουν σημαντικές πτυχές της ζωής τους από τους ενήλικες.
Θέματα επικοινωνίας με εφήβους
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες είναι η επικοινωνία με τους εφήβους. Οι παρεξηγήσεις, το χάσμα των γενεών και τα συναισθηματικά εμπόδια συχνά δημιουργούν συγκρούσεις.
1. Οι έφηβοι αισθάνονται παρεξηγημένοι
Οι έφηβοι συχνά παραπονιούνται ότι οι ενήλικες δεν τους ακούν ή δεν τους παίρνουν στα σοβαρά. Εάν ένας έφηβος εκφράσει την απογοήτευσή του για το σχολείο και συναντήσει το «Τα έχεις εύκολα, απλά περίμενε μέχρι την ενηλικίωση», μπορεί να κλείσει και να σταματήσει να μοιράζεται.
2. Οι ενήλικες χρησιμοποιούν λάθος τόνο
Οι έφηβοι είναι ευαίσθητοι στο πώς τους μιλούν. Ένας συγκαταβατικός, επικριτικός ή επιθετικός τόνος μπορεί να τους κάνει αμυντικούς. Αντί να πείτε, «Ποτέ δεν με ακούς!» δοκιμάστε, «Νιώθω ότι δεν καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον. Μπορούμε να μιλήσουμε γι’ αυτό;»
3. Η τεχνολογία παρεμβαίνει
Πολλοί έφηβοι προτιμούν τα γραπτά μηνύματα από τις συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο. Ενώ η ψηφιακή επικοινωνία είναι σημαντική για αυτούς, μπορεί επίσης να δημιουργήσει παρεξηγήσεις. Μια σύντομη ή καθυστερημένη απάντηση μπορεί να παρερμηνευθεί ως αδιαφορία ή θυμός.
4. Φοβούνται την κρίση και την τιμωρία
Εάν ένας έφηβος ομολογήσει ότι έκανε λάθος και αντιμετωπιστεί με άμεσο θυμό, μπορεί να σταματήσει να είναι ειλικρινής. Αντί να αντιδράτε με σκληρή τιμωρία, δοκιμάστε να ρωτήσετε: «Τι νομίζετε ότι θα μπορούσατε να είχατε κάνει διαφορετικά;» για να ενθαρρύνετε τον προβληματισμό.
Πώς να προσεγγίσετε και να επικοινωνήσετε με τους εφήβους
Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και η βελτίωση της επικοινωνίας με τους εφήβους απαιτεί υπομονή και κατανόηση.
1. Ακούστε χωρίς κριτική
Όταν ένας έφηβος μιλάει, αποφύγετε να διακόπτετε, να επικρίνετε ή να βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα. Αν πουν, «Νιώθω ότι κανείς δεν νοιάζεται για μένα», αντί να το απορρίψουν, απαντήστε με, «Αυτό ακούγεται πολύ δύσκολο. Θέλεις να μιλήσεις για το τι σε κάνει να νιώθεις έτσι;»
2. Σεβαστείτε τις απόψεις τους
Οι έφηβοι έχουν τις δικές τους απόψεις, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν από τις δικές σας. Αντί να επιβάλλετε τις πεποιθήσεις σας, συμμετέχετε σε ανοιχτές συζητήσεις. Αν εκφράσουν μια αμφιλεγόμενη άποψη, ρωτήστε: «Τι σε κάνει να νιώθεις έτσι;» αντί να πεις, «Αυτό είναι λάθος».
3. Να είστε διαθέσιμοι χωρίς να είστε αυταρχικοί
Οι έφηβοι εκτιμούν το γεγονός ότι γνωρίζουν ότι μπορούν να έρθουν σε εσάς όταν είναι έτοιμοι. Ενημερώστε τους ότι είστε εκεί για αυτούς χωρίς να τους αναγκάσετε να μιλήσουν. Το να πεις, «Είμαι πάντα εδώ αν με χρειαστείς», μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από το να απαιτείς, «Πες μου τι συμβαίνει τώρα!»
4. Χρησιμοποιήστε τα συμφέροντά τους ως γέφυρα
Βρείτε κοινό έδαφος συμμετέχοντας στα συμφέροντά τους. Αν αγαπούν τα βιντεοπαιχνίδια, δοκιμάστε να παίξετε μαζί τους. Αν τους αρέσει η μουσική, ρωτήστε για τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες. Αυτό κάνει τις συνομιλίες να αισθάνονται φυσικές και όχι αναγκαστικές.
5. Επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή για να μιλήσετε
Ο συγχρονισμός είναι κρίσιμος. Ένας κουρασμένος, αγχωμένος ή αφηρημένος έφηβος είναι απίθανο να συμμετάσχει σε ουσιαστική συζήτηση. Επιλέξτε μια ήρεμη στιγμή, όπως κατά τη διάρκεια μιας βόλτας με το αυτοκίνητο ή μετά το δείπνο, όταν είναι πιο χαλαροί.
6. Να είστε ειλικρινείς και ευάλωτοι
Οι έφηβοι σέβονται την αυθεντικότητα. Μοιραστείτε τις δικές σας εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένων των λαθών που κάνατε στην ηλικία τους. Λέγοντας, «Θυμάμαι να παλεύω και με φιλίες», τους βοηθά να σας δουν ως σχετικό και όχι απλώς ως μια φιγούρα εξουσίας.
7. Ενθαρρύνετε την επίλυση προβλημάτων
Αντί να δίνετε άμεσες συμβουλές, βοηθήστε τους εφήβους να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Εάν παλεύουν με μια δύσκολη φιλία, ρωτήστε: «Ποιος νομίζετε ότι θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να το χειριστείτε αυτό;» αντί να προσφέρετε αμέσως λύσεις.
Συμπέρασμα
Οι έφηβοι είναι πολύπλοκοι, συναισθηματικοί και συχνά παρεξηγημένοι. Ενώ αναζητούν ανεξαρτησία, εξακολουθούν να χρειάζονται καθοδήγηση, υποστήριξη και υγιή όρια. Κατανοώντας τη συμπεριφορά τους, ικανοποιώντας τις ανάγκες τους και βελτιώνοντας την επικοινωνία, οι ενήλικες μπορούν να οικοδομήσουν ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί τους. Το κλειδί είναι να είστε υπομονετικοί, να ακούτε χωρίς κριτική και να σέβεστε το ταξίδι τους προς την αυτοανακάλυψη. Όταν οι έφηβοι αισθάνονται ότι ακούγονται και υποστηρίζονται, είναι πιο πιθανό να ανοιχτούν, να κάνουν θετικές επιλογές και να εξελιχθούν σε υπεύθυνους ενήλικες.
Σύνταξη: Θεοδώρα Κακαϊτσα, Ψυχολόγος – Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια
Επιμέλεια: Teach n’ Treat
Διαβάστε ακόμη από την Θεοδώρα Κακαϊτσα: Διαχείριση άγχους: Στρατηγικές για μια ισορροπημένη ζωή |