Πώς να βάλω όρια;

Αυγ 31, 2023
120
Πώς να βάλω όρια;

Πώς να βάλω όρια;

Τα όρια είναι περιθώρια που καθορίζουν το εύρος της αποδεκτής, αλλά και της μη αποδεκτής συμπεριφοράς, σε διαφορετικές καταστάσεις, περιβάλλοντα ή σχέσεις. Εκφράζουν τις προσωπικές μας ανάγκες και καθορίζουν τι είναι αναμενόμενο και τι είναι απαράδεκτο για εμάς.
Αν αναλογιστούμε ότι τα παιδιά μαθαίνουν από το παράδειγμα και την επικοινωνία τους με το περιβάλλον, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να επικοινωνούμε σε αυτά τα προσωπικά μας όρια.

Η επικοινωνία των προσωπικών μας ορίων στην καθημερινότητα είναι μια διαδικασία που: α) βοηθά στη δημιουργία ενός υγιούς και ασφαλούς οικογενειακού περιβάλλοντος, β) ενισχύει την εμπιστοσύνη του παιδιού και τη σχέση μας μαζί του, γ) το βοηθά να αναπτύξει τη δική του κατανόηση των προσωπικών του αναγκών και ορίων.

Τα όρια προσφέρουν ασφάλεια στα παιδιά, όταν πλαισιώνουν ένα περιβάλλον που κυριαρχεί η αποδοχή, η κατανόηση και σεβασμός. 

Ακόμα και σε μικρή ηλικία, τα παιδιά μπορούν να μάθουν να σέβονται τα όρια των άλλων και να εκφράζουν τα δικά τους, αρκεί να γίνουμε το παράδειγμα.

Πώς βάζω τα όριά μου:

  • Αναγνωρίστε τις ανάγκες σας και τις προτεραιότητες σας.
  • Σκεφτείτε πώς θέλετε να αντιδράτε σε διάφορες καταστάσεις, έχοντας στο μυαλό σας και τις αξίες σας. Μείνετε συνεπείς στις αντιδράσεις σας. Η ασυνέπεια μπερδεύει τα παιδιά.
  • Εκφράστε τις ανάγκες και τα θέλω σας με σαφήνεια και σεβασμό μιλώντας στο α’ πρόσωπο (“εγώ” δηλώσεις). Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν τι περιμένετε από αυτά.
  • Εκφράστε τα συναισθήματά σας και εξηγήστε τους λόγους που σας έκαναν να αισθανθείτε έτσι, πάντα με “εγώ” δηλώσεις. Να είστε αυθεντικοί και ειλικρινείς.
  • Μην παραιτείστε αν αισθανθείτε άσχημα. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε λίγο άβολα όταν θέτετε όρια.
  • Παραμείνετε σταθεροί στην απόφασή σας, όταν δέχεστε την αντίσταση ή αντίδραση των παιδιών.
  • Ακούστε τις απόψεις και τις ανησυχίες τους με αγάπη. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιτρέψετε, αλλά ότι είστε εκεί για να τα υποστηρίξετε.
  • Ενθαρρύνετε την αυτονομία τους. Αφήνετε να παίρνουν αποφάσεις και να αναλαμβάνουν ευθύνες, πάντα με βάση τα όρια που έχετε θέσει.
  • Φροντίστε τον εαυτό σας. Μην αμελείτε τις ανάγκες σας, την σωματική και ψυχολογική σας υγεία και ευεξία.
  • Δείξτε το παράδειγμα. Εάν δουν τα παιδιά ότι φροντίζετε τον εαυτό σας, τηρείτε τα όρια σας και δείχνετε σεβασμό προς τα όρια των άλλων, θα μάθουν να το πράττουν και αυτά.

Η έλλειψη ορίων στα παιδιά έχει συνδεθεί με την έλλειψη αυτοπειθαρχίας, την έλλειψη κατανόησης των κοινωνικών κανόνων και της κοινωνικής συνείδησης, την ανασφάλεια, το άγχος, τα προβλήματα συμπεριφοράς και τις δυσκολίες στην εκπαίδευση.

Το να θέτουμε όρια στα παιδιά είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή και επαναλαμβανόμενη επικοινωνία, κάτι που μοιάζει δύσκολο και κουραστικό στην καθημερινότητά μας. Χρειάζεται όμως να υπολογίσουμε ότι είναι και μια μεγάλη ευκαιρία για εκπαίδευση σε σημαντικές δεξιότητες της ζωής.

Συγγραφή: Μαρία Βερίγου | Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας | Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεύτρια
Επιμέλεια: Τeach n’ Treat