ΑΛΥΠΙΟΣ
- Διομήδους 67, Κορυδαλλός, Πειραιάς
- Μιχάλης Κεφάλας
Φιλοξενούμενες Ειδικότητες
Εξειδικεύσεις
Νοητική Υστέρηση – Κινητική ή Αισθητηριακή Αναπηρία – Προβλήματα ή Απουσία Λόγου – Μαθησιακές Δυσκολίες – Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ: Αυτισμό, Σύνδρομο Asperger) – Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) – Εγκεφαλική Παράλυση – Πολλαπλές Αναπηρίες κ.ά.
Ακόμη: Συναισθηματικές ή Αγχώδεις Διαταραχές που μπορεί να παρουσιάζουν Δυσκολία συγκέντρωσης, Χαμηλή αυτοεκτίμηση, Τάση για απομόνωση, Υπερβολικό άγχος κ.ά.
Χρέωση
Επικοινωνήστε για να μάθετε τη χρέωση των υπηρεσιών.
- Περιγραφή
- Προσέγγιση
- Ποιοι είμαστε
- Φωτογραφίες
- Περισσότερα
- Αξιολόγηση
Στη Μουσική Σχολή «Αλύπιος» όλοι οι καθηγητές και οι καθηγήτριες γνωρίζουν πώς θα διδάξουν το αντικείμενό τους σε ένα παιδί με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ο Τομέας της Μουσικοθεραπείας υποδέχεται παιδιά και νέους με ήπιες ή σοβαρότερες δυσκολίες και αναπηρίες.
Η Σχολή είναι αναγνωρισμένη από το κράτος.
Η προσέγγιση της Σχολής στηρίζεται στις αρχές της Μουσικοθεραπείας:
• Δημιουργία μιας σταθερής και θετικής θεραπευτικής σχέσης ανάμεσα στον μουσικοθεραπευτή και στον θεραπευόμενο, ώστε ο δεύτερος να αισθάνεται άνετος, ελεύθερος και ασφαλής.
• Διατήρηση εμπιστευτικότητας όλων των πληροφοριών που λαμβάνονται με σεβασμό στην αξιοπρέπεια του θεραπευόμενου.
• Εξατομικευμένη προσέγγιση. Κάθε ασθενής θεωρείται μοναδικός και η θεραπεία του προσαρμόζεται σύμφωνα με τις ατομικές ανάγκες και δυνατότητες του.
• Βελτίωση της ψυχολογικής, σωματικής και κοινωνικής ευεξίας του θεραπευόμενου.
• Αξιολόγηση και παρακολούθηση της προόδου του θεραπευόμενου κατά τη διάρκεια της θεραπείας και προσαρμογή της πρακτικής ανάλογα.
• Συνεργασία με τον θεραπευόμενο και με άλλους επαγγελματίες υγείας και ειδικούς.
Η Σχολή ιδρύθηκε το 1994 και είναι αναγνωρισμένη από το Κράτος. Με σχεδόν 30αετή παρουσία στον χώρο της μουσικής εκπαίδευσης, της τέχνης και του πολιτισμού, διοργάνωσε μία Πανελλαδική Διημερίδα στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου του 2022 στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, με τίτλο: «Η Παιδευτική-Θεραπευτική λειτουργία στην ατομική διδασκαλία των μουσικών οργάνων και της φωνής στα άτομα με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ανταλλαγή παιδαγωγικών εμπειριών, θεραπευτικών προσεγγίσεων και καλών πρακτικών».
Συνέχεια, με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία της δράσης αυτής, αποτέλεσε το 1ο Διεθνές Τακτικό Συνέδριο για την καλλιτεχνική εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με έμφαση στη μουσική και τις θεραπείες δια των τεχνών, με τίτλο: «Ο εκσυγχρονισμός των θεσμών, των υποδομών και της υποστηρικτικής τεχνολογίας για τη μουσική εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία στον 21ου αι. Η αναγκαιότητα ψήφισης ενός νέου νομοθετικού πλαισίου στην κατεύθυνση αυτή. Η ιδέα των ‘Σχολείων Ελεύθερης Μουσικής Πρόσβασης’».
Ο κρίσιμος στόχος όλων των δράσεών μας είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην καλλιτεχνική εκπαίδευση, με έμφαση στη μουσική και τις θεραπείες δια των τεχνών. Μας απασχολούν τα χειροπιαστά εκείνα αποτελέσματα που θα ανακουφίζουν τα χρόνια προβλήματα των οικογενειών με ανάπηρα παιδιά και παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως η ρύθμιση των όρων και των συνθηκών εξετάσεών τους, καθώς και η ίδρυση των Σχολείων Ελεύθερης Μουσικής Πρόσβασης («Σχολεία Ε.Μ.ΠΡΟΣ.»).
ΜΙΧΑΗΛ ΚΕΦΑΛΑΣ: Συνθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Σχολής.
ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΧΩΡΕΨΙΜΑ: Καθηγήτρια πιάνου, θεωρητικών, μονωδίας, σύγχρονου τραγουδιού και διευθύντρια χορωδιακών συνόλων.
ΠΕΛΙΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Αντιπρόεδρος και Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ), υπεύθυνη του Τομέα Μουσικοθεραπείας του Ωδείου Φίλιππος Νάκας και Διδάσκουσα στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Σε λίγους μήνες πρόκειται να εκδοθεί το βιβλίο με τα επιλεγμένα κείμενα του Πρώτου Διεθνούς Τακτικού Συνεδρίου, το οποίο θα ταξιδέψει διαδικτυακά σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Ως Σχολή, σε συνεργασία με το ΤΜΣ., Α.Π.Θ. και άλλους επιστημονικούς, επαγγελματικούς, κοινωνικούς και αναπηρικούς φορείς, έχουμε προγραμματίσει για το 2025 το Δεύτερο Διεθνές Τακτικό Συνέδριο, στο οποίο έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή αρκετές ξένες Πρεσβείες, καθώς και προσωπικότητες -παγκόσμιου βεληνεκούς- με πολύτιμη προσφορά στον χώρο της αναπηρίας.
Παρουσία στο Teach n' Treat

Εισηγήσεις

Δράσεις

Αρθρογραφία
